BİLİM TEKNOLOJİ
Yunanlıları korkutan Türk aracı ZAHA’da seri üretim için geri sayım başladı
Deniz piyadelerinin ihtiyaçları için geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı için ilk adım 2017 yılında atıldı. Deniz …
Yayınlanma tarihi
3 hafta önce-

























Kaynak: Yeni ŞAFAK
Benzer Haberler
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’a hizmet etmek şereflerin en büyüğü
-
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev ile görüştü
-
NATO Gara katliamını kınadı: Türk halkına başsağlığı diliyoruz
-
Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’na son veda
-
New York Times: Milyonlarca Suriyeli için imkan sunan tek ülke Türkiye
-
Dolar kurunda düşüş trendi devam ediyor
BİLİM TEKNOLOJİ
Almanya’daki Türk gençlerinden yeni buluş: Dezenfekte ediyor!
Almanya’da Türk gençleri, dokunmatik ekranlarda koronavirüsü yok eden cihaz geliştirdi. Cihaz, ATM gibi dokunmatik ekranları otomatik olarak …
Yayınlanma tarihi
4 gün önce-
21 Şubat 2021
Almanya’da Türk gençleri, dokunmatik ekranlarda koronavirüsü yok eden cihaz geliştirdi. Cihaz, ATM gibi dokunmatik ekranları otomatik olarak?dezenfekte ediyor. Ülkede yaşayan 33 yaşındaki Ahmet Toklu (makine mühendisi), 34 yaşındaki Cihan Atsız (endüstriyel hijyen mühendisi), yine 34 yaşındaki Fatih Akpınar (biyoloji öğretmeni) ve Hırvat kökenli 36 yaşındaki Danijel Imani (endüstriyel hijyen mühendisi), fikirlerini ve maddi imkanlarını birleştirerek UV-C ışınlarıyla toplu kullanılan dokunmatik ekranları otomatik olarak dezenfekte eden bir cihaz geliştirdi. Girişimciler, prototipini yaptıkları cihazı piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
“Dn ‘A Disinfection” adlı cihazın geliştirilmesinde yer alan Cihan Atsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mart 2020’de arkadaşlarıyla Danijel Imani’nın evinin balkonunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hayatlarını nasıl etkilediğini konuştuklarını, bu sohbette, toplu olarak kullanılan dokunmatik ekranları otomatik olarak dezenfekte eden bir cihaz fikrinin ortaya çıktığını söyledi.
Atsız, “Balkonda Ahmet Toklu bize UV-C ışınlarının nasıl etkili olduğunu anlattı. Danijel ise hijyen konusunda bizi bilgilendirdi. UV-C ışınları konusunda araştırma yaparken bazı icatlar gördük. Sonra sohbetimiz dokunmatik ekranların nasıl temizleneceği konusuna taşındı. ATM, havalimanınlarda bulunan self-check in terminallerinin ekranları ve restoranlarda bulunan dokunmatik ekranların otomatik dezenfekte edilmesini konuştuk. İnternet üzerinden bu konuda bir cihaz var mı araştırdık. Böyle bir cihaz göremedik.” şeklinde konuştu.
Birkaç saniyede ortadan kaldırıyor
Cihan Atsız, fikir üzerinde biraz daha beyin jimnastiği yaparak cihazın üretimine karar verdiklerini, Nisan 2020’de Almanya’da patent başvurusu yaptıklarını anlattı.
Atsız, “Sonra sermaye koyarak otomatik dezenfeksiyon cihazının prototipini yaptırdık. Cihazımıza da Dn ‘A Disinfection ismini verdik. Çok heyecanlıydık. Cihazı elimize alınca heyecanımız daha da arttı. Prototipi elimize alınca direkt laboratuvar çalışmalarına geçtik.” dedi.
Cihazın işleyişine değinen Atsız, “Her kullanımdan sonra dezenfeksiyon cihazı, yatay vaziyette dokunmatik ekran üzerinde yukarıdan aşağıya hareket ediyor ve UV-C ışınlarıyla mevcut patojenleri birkaç saniye içinde ortadan kaldırıyor. Bunu laboratuvar çalışmalarıyla ortaya koyduk.” ifadelerini kullandı.
İnovasyon yarışmasında finale kalan 20 proje içinde
Cihan Atsız, cihazın şirketlerden büyük ilgi gördüğünü aktararak, şunları kaydetti:
“Geliştirdiğimiz cihazın lisans haklarıyla ilgili uluslararası şirketlerle görüşmelerimiz halihazırda devam ediyor. Aynı zamanda Almanya’nın en saygın teknik üniversitelerinden olan TU-Darmstadt’ın (Technische Universität Darmstadt) başlatmış olduğu ‘TU-Ideenwettbewerb 2020’ inavosyon yarışmasında toplam 140 proje içerisinde ilk 20’ye giren projelerden oldu ve birinci olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”
Cihazın geliştirilmesi için bütün maddi imkanlarını seferber ettiklerini anlatan Atsız, “Cihazın üretilmesi konusunda Türkiye başta olmak üzere yatırımcılarla veya şirketlerle beraber çalışmak istiyoruz. Bu ürünü markalaştırıp bütün ülkelere ihraç etmek istiyoruz.” diye konuştu.
Almanya’daki Türk gençlerine tavsiyelerde de bulunan Atsız, “Düşüncelerini pratiğe dönüştürsünler. Önemli olan adım atmak. İlk adım sağlam olunca başarı için gerisi otomatik olarak geliyor.” dedi.
Kaynak: Milliyet
BİLİM TEKNOLOJİ
Türk savunma sanayisinden “sualtı telefonu” ihracatı
Sualtı elektroniği ve akustiği konularında çalışmalar yürüten KoçSavunma, geliştirdiği ürünlerle yurt dışı pazarına yönelik adımlar atıyor …
Yayınlanma tarihi
4 gün önce-
21 Şubat 2021
Sualtı elektroniği ve akustiği konularında çalışmalar yürüten KoçSavunma, geliştirdiği ürünlerle yurt dışı pazarına yönelik adımlar atıyor.
KoçSavunma; Echorium Dalgıç Tespit Sonarı Ailesi, Sualtı Tespit ve Konumlandırma Sistemi, Mermi Tarassut Sistemi, Akustik İzleme ve Yakalama Sistemi, Sualtı Ortam Modeli ve Sualtı Telefonu gibi bir dizi ürüne sahip bulunuyor.
Şirket, 2020’de sualtı telefonunun yabancı bir deniz kuvveti gemisinde kullanımına yönelik sözleşmeye imza attı. Ayrıca diğer bir yabancı ülke gemisine İngilizce menülü sualtı telefonu satışına yönelik sözleşme de bu yılın başında yürürlüğe girdi.
Sualtı telefonu; tümü mikro işlemci kontrollü, suüstü/sualtı gemileri arasındaki iletişimi sualtı akustik dalgaları aracılığı ile sağlayan haberleşme sistemi olarak görev yapıyor. Söz konusu ürünün MİLGEM ve Yeni Tip Karakol botları için sabit, kurtarma gemileri için taşınabilir olmak üzere değişik tipleri bulunuyor.
Savunma dışındaki sektörlere de açılmayı hedefleyen KoçSavunma, bu alanda da somut sonuçlar aldı. TURMEPA ile Smartium Blue sosyal sorumluluk projesi kapsamında, KoçSavunma akıllı şamandıraları, Türkiye’nin önemli turistik bölgelerinden Fethiye Körfezi’ndeki deniz suyu temizlik kalitesini düzenli olarak izlemeye başladı.
KoçSavunma, 2020 yılı içinde akıllı şamandıra sistemleri geliştiren bir firma olarak Uluslararası Seyir Yardımcıları ve Fenerler Otoriteleri Birliği (IALA) ve Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) üyelik işlemlerini de tamamladı.
YENİ PAZARLARIN KAPISI AÇILDI
KoçSavunma, bu yıl da Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda ürün geliştirmeye ve dünya ile rekabet edecek çalışmalara imza atmayı sürdürecek. Şirket, stratejik hedefleri doğrultusunda bu yıl farklı sektörlerdeki açılımlara öncelik verirken küresel pazarlarda öne çıkmamak amacıyla fuar katılımları gibi faaliyetlerini de artırmayı planlıyor.
Özellikle IALA üyeliğinin onayından hemen sonra Filipinler Sahil Güvenliği için talep edilen seyir yardımcısı şamandıra tedarik ihalesine davet edilen KoçSavunma, ana yurt ve kritik tesislerin sualtı güvenliği için vazgeçilmez olan Dalgıç Tespit Sonarı ürünü için yurtdışı açılım fırsatlarını dikkatle takip ediyor.
2020 yılı içinde öne çıkan KoçSavunma Sualtı Telefonu, Dalgıç Tespit Sonarı ve Gemi Entegre Bilgi Sistemi gibi ürünlere yönelik potansiyel ihracat fırsatlarının 2021 yılı içinde hayata geçmesi bekleniyor.
“AR-GE VE İNOVASYON FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERDİK”
KoçSavunma Mühendislik Yöneticisi Hakan Öktem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen 2020 yılı teslimatlarını taahhütler çerçevesinde ve zamanında gerçekleştirdiklerini söyledi.
Salgının tüm dünyada ve Türkiye’de yol açtığı zorlu koşullara rağmen Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ağırlık verdiklerini vurgulayan Öktem, “Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışından önemli siparişler aldık ve birçok firma ile yurt dışı temsilcilik sözleşmeleri imzaladık. Böylece 2020 yılını hem yurt içinde hem yurt dışında savunma şirketleri tarafından aranılan çözüm ortağı olarak kapatmanın gururunu yaşıyoruz. Bu verimli dönemin önümüzdeki süreçte de istikrarını koruyacağına inancımız tam.” ifadelerini kullandı.
Öktem, stratejik yol haritasını farklı sektörlere açılmak ve yurt dışı pazarlarda büyümek olarak belirlediklerine işaret ederek, “KoçSavunma gerek yurt içi faaliyetleri gerekse ihracat fırsatları açısından 2020’yi verimli bir şekilde değerlendirdi. Bu dönemde çeşitli bakanlık ve kurumlarla ürünlerimizin tanıtımına ve çözüm üretmeye yönelik süreçleri başarıyla başlattık.” diye konuştu.
Kaynak: Haber7
BİLİM TEKNOLOJİ
Rus yetkili duyurdu! Türkiye ile ortak üretim…
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkan Yardımcısı Aleksey Frolkin’e, Türkiye’ye yeni bir S-400 sevkiyatı ve ortak üretim …
Yayınlanma tarihi
4 gün önce-
21 Şubat 2021
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkan Yardımcısı Aleksey Frolkin’e, Türkiye’ye yeni bir S-400 sevkiyatı ve ortak üretim hususunda görüşmelerin hangi noktada olduğu soruldu.
Frolkin soru üstüne, “Türk partnerlerimiz ile daima temas halindeyiz, askeri-teknik işbirliğinin çeşitli alanları üstünde çalışmaya devam ediyoruz” dedi. FSVTS Başkan Yardımcısı, başka bir ayrıntı paylaşmadı.
Rusya, anlaşmaları kapsamında Türkiye’ye dört adet S-400 bataryası teslim etmişti. Opsiyon da içeren anlaşmanın değerinin 2.5 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.
Söz konusu anlaşmada yer alan opsiyonun, ikinci bir sevkiyat halinde Türk tarafının belirli bir oranda üretime ortak olabilmesi ihtimalini içerdiği biliniyor.
Kaynak: Haber7
ÖNE ÇIKANLAR
-
GENEL7 saat önce
Korona aşısında kriz üstüne kriz
-
GÜNDEM7 saat önce
Covid seyahat kartı geliyor
-
GENEL7 saat önce
Ekvador’da cezaevi isyanları: 75 mahkum öldü
-
GENEL7 saat önce
Beyaz Saray: Kaşıkçı cinayeti raporunu yakında yayınlayacağız
-
POLİTİKA7 saat önce
Fransız basını: Erdoğan ve Macron gelecek hafta görüşecek
-
POLİTİKA7 saat önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’a hizmet etmek şereflerin en büyüğü
-
POLİTİKA7 saat önce
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe: İstanbul’u yeniden kazanacağız