BİLİM TEKNOLOJİ
Kemal Sunal reklamı nasıl, hangi teknoloji ile yapıldı? Deepfake nedir?
Yeşilçam’ın sevilen oyuncusu Kemal Sunal, deepfake yöntemi ile yeniden ekranlara döndü. Ziraat Bankası reklamında Kemal Sunal’ı ise benzerliği …
Yayınlanma tarihi
2 hafta önce-

Yeşilçam’ın sevilen oyuncusu Kemal Sunal, deepfake yöntemi ile yeniden ekranlara döndü. Ziraat Bankası reklamında Kemal Sunal’ı ise benzerliği ile dikkat çeken Mehmet Kurt oynadı. Deepfake yöntemi Türkiye’de ilk kez kullanılmış oldu. İşte, Kemal Sunal reklamına dair detaylar…
KEMAL SUNAL REKLAMI NASIL YAPILDI?
Sinemanın sevilen isimlerinden 20 yıl önce vefat eden Kemal Sunal, Ziraat Bankası reklamında yer aldı. Yapay zeka ile oluşturulan reklam çekimleri 3 gün, post prodüksiyonu ise 40 gün sürdü. Yapay zeka temeli yöntem ise deepfake olarak biliniyor. Reklam filminde ise Kemal Sunal’ı Mehmet Kurt canlandırıyor.
DEEPFAKE NEDİR?
Deepfakes, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Sıklıkla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak mevcut medyanın kaynak medya üzerinde birleştirilmesi ile üretilirler. Deepfakes, “deep learning” (derin öğrenme) ve “fake” (sahte) kelimelerinden üretilmiştir.
Kaynak: Milliyet
BİLİM TEKNOLOJİ
Türkiye’nin yerli ve özgün tabancası SAR 9X ABD’de 2020’nin en iyi tabancası seçildi
Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) başlattığı “Özgün Yerli Tabanca Projesi” kapsamında Sarsılmaz tarafından tamamı yerli tasarım ve olanaklarla …
Yayınlanma tarihi
15 saat önce-
18 Ocak 2021
Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) başlattığı “Özgün Yerli Tabanca Projesi” kapsamında Sarsılmaz tarafından tamamı yerli tasarım ve olanaklarla geliştirilen ve “Türkiye’nin özgün ve yerli tabancası” olma özelliği taşıyan SAR 9 serisinin versiyonu SAR 9X, ABD’de “2020 Yılının En İyi Tabancası” seçildi.
Detaylı teknik testler uygulandı
Editors’ Choice Award’da, SAR 9X’in yanı sıra dünyanın önde gelen silah üreticilerinin en iyi tabancaları değerlendirmeye alındı. Değerlendirme, ABD silah dünyasının önde gelen isimlerince silahların uygulamaya dayalı teknik testlere tabi tutulması yöntemiyle yapıldı.
Oylama sonucu, Savunma Sanayii Başkanlığının başlattığı “Özgün Yerli Tabanca Projesi” kapsamında Sarsılmaz tarafından tamamı yerli ve milli olanaklarla üretilen SAR 9 serisinin versiyonu SAR 9X, birinciliği elde etti.
SAR 9X’i farklı kılan özellikler
Ödülü kazanan ve Türkiye’nin en seçkin birlikleri tarafından tercih edilen SAR 9X, düşük atış aksı sayesinde şahlanma kontrolü kolaylığı ile takip eden atışlarda daha iyi grupman sağlanmasına olanak veriyor.
Seri atışlarda daha iyi grupman imkanı
Üç farklı ebatta değiştirilebilir arka sırtlık ve kabza yan kapakları sayesinde kullanıcıya ergonomik tutuş kolaylığı sağlayan SAR 9X, kapak üzerindeki soğutma kanalları sayesinde seri atışlarda namlunun hızlı soğumasına olanak sağlayarak daha iyi grupman imkanı da sunuyor.
Tetik emniyeti özelliği
Yine tetik emniyeti özelliği ile tetik çekilmedikçe iğneyi bloke ederek silahın ateş almasını engelleyen SAR 9X, kırmızı nokta tetik göstergesi ile mekanizmanın kurulu olduğunu da gösteriyor.
Kaynak: Yeni ŞAFAK
BİLİM TEKNOLOJİ
NASA bomba bir duyuru yapabilir! Flaş gelişme…
NASA’nın Perseverance isimli keşif aracını hatırladınız mı? Bazı sebeplerden dolayı Perseverance’ın fırlatılışı ertelenmişti ve ama 30 Temmuz’da …
Yayınlanma tarihi
4 gün önce-
15 Ocak 2021
NASA’nın Perseverance isimli keşif aracını hatırladınız mı? Bazı sebeplerden dolayı Perseverance’ın fırlatılışı ertelenmişti ve ama 30 Temmuz’da Mars’a doğru yola çıktı. Aradan aylar geçti ve sonunda Perseverance’ın Mars’a inişi için geri sayım da başladı.
Perseverance’ın 18 Şubat’ta Jezero Krateri’nin içine inmesi planlanıyor. Burada ilginç bir nokta daha var. Perseverance’ın inişi sismik sinyaller üretecek. NASA’nın Mars’ta bulunan InSight keşif aracı bu sinyalleri 3200 km’den tespit etmeye çalışacak. Eğer bu durum gerçekleşirse bir ilke imza atılacak. Çünkü InSight ekip üyeleri daha önce hiçbir uzay aracının inişini bu şekilde belirlemediklerini söyledi.
InSight, 2018’de Mars’ın Elysium Planitia bölgesine başarılı bir şekilde indi. İniş yaptığı bölgeye sismograf ve ısı sondası yerleştirdi. İnişinden bu yana yüzlerce sarsıntıyı tespit etti. Aslında temel görevi Mars’ın iç yapısını araştırmak.
Bununla birlikte InSight ekip üyesinden bir kişi yaptığı açıklamada, “Sismik bir kaynağın nerede, nasıl olduğunu bulmak için Dünya’da birçok istasyon bulunuyor. Bu şekilde sarsıntılar tespit edilebiliyor. Ancak Mars’ta ise tek bir istasyon var” dedi.
Tüm zorluklara rağmen Perseverance’ın inişi InSight ekibi için büyük bir fırsat. Bir çarpmanın oluşturduğu sismik veriler, bilim insanlarına birçok detay sunabilir.
PERSEVERANCE NELER YAPACAK?
Adı “sebat” anlamına gelen Perseverance, NASA’ya bağlı Jet İtki Laboratuvarı tarafından üretildi. Mars’a 2011’de gönderilen Curiosity gezginci keşif aracının tıpkısına yakın bir tasarıma sahip araç, Jezero Krateri yüzeyinde incelemeler yapacak.
Araç, 23 kamera ve 2 mikrofon donanımının yanı sıra “Ingenuity” adı verilen uzaktan kumandalı keşif helikopterini de içeriğinde barındırıyor.
Kaynak: Haber7
BİLİM TEKNOLOJİ
“Teknolojiye sahip değilseniz güvenliğinden emin olamazsınız”
Sayan, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBİSAD) çevrim içi olarak gerçekleştirdiği “İl Temsilcileri …
Yayınlanma tarihi
5 gün önce-
14 Ocak 2021
Sayan, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBİSAD) çevrim içi olarak gerçekleştirdiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne ilişkin bilgiler verdi.
Sayan, bağlantılı cihaz sayısı arttıkça daha güçlü altyapılara ihtiyacın da arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
Mobil haberleşme alanında da çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Bugün, dünyada bir iddiası olan her ülkenin gündemi 5G teknolojisine sahip olmak veya bu teknolojiyi kullanırken güvenliğinden emin olmak. Ancak biz biliyoruz ki teknolojiye sahip değilseniz güvenliğinden emin olamazsınız. Bu açıdan bakıldığında, 5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, ülkemizin ekonomik kalkınmasının itici gücü, milli güvenliğimiz açısından da kritik derecede öneme sahip bir teknoloji olarak görüyoruz.”
“ÖNCELİKLE YÜZDE 45’LİK YERLİLİK HEDEFİNİN İŞLETMECİLERCE YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR”
Sayan, elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretimin geliştirilmesinin bakanlığın stratejik öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, yerlilik hedeflerine yönelik ilk adımları 4,5G ihalesinde belirlemiş oldukları yerlilik yükümlülükleri ile attıklarını söyledi.
4,5G’nin ilk yatırım döneminde yüzde 0,98 olan yerlilik oranının, 2018-2019 yatırım dönemi itibarıyla yüzde 23’leri geçtiğini aktaran Sayan, “Ancak bu oranı yeterli bulmuyoruz, öncelikle yüzde 45’lik yerlilik hedefinin işletmecilerce yerine getirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, tüm kritik bileşenlerin millileştirilmesini temel önceliğimiz olarak görüyorum, hepimizin de aynı hassasiyetle bu yönde çalışması gerektiğini ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
“E-SIM YAZILIMLARINI KENDİ GELİŞTİREN ÜLKELER ARASINDA İLK SIRADA YERİMİZİ ALDIK”
Sayan, “Geçen günlerde yüzde 100 yerli ve milli olan eSIM uygulamasını kamuoyuna tanıtmanın haklı gururunu yaşadık. eSIM yazılımlarını kendi geliştiren ülkeler arasında ilk sırada yerimizi aldık.” ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:
“eSIM sadece bilgi ve iletişim sektörü için değil diğer tüm sektörler açısından pek çok faydayı ve avantajı da beraberinde getiriyor. Her zaman her yerde bağlantılı olduğumuz işlemlerde giderek artan oranda mobil teknolojiyi kullanıyoruz. Dolayısıyla, eSIM evimizdeki beyaz eşyadan tutun da işyerlerimizdeki cihazlara kadar her alanda hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak. Bu teknolojinin sektörümüze de önemli bir dinamizm getireceğine inanıyorum. Yeni nesil teknoloji ve hizmetlerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenli olarak sunumunda hepimizin yapacağı çok şey var. Güçlü bir potansiyelimiz var. Özellikle değerli sektör temsilcilerimizin ülkemizin yerli ve milli kaynaklarını kullanarak teknolojik alanda daha çok katma değer üretebileceğini biliyoruz.”
ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI YAYIMLANDI
Bağlantılı dünyada vatandaşların sayısal ekonominin sunabileceği imkanlardan faydalanırken işlemlerini güvenli ve güvenilir bir ortamda devam ettirebilmesine öncelik verdiklerini anlatan Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde (USOM) bu konuda faaliyetleri sürdürdüklerini söyledi.
Bakanlık olarak BTK ve ilgili paydaşlarla yaptığımız çalışmaların bir sonucu olan 2020-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın geçen günlerde yayımladığını aktaran Sayan, “Siber güvenlik alanında bugüne kadar elde edilen kazanımların daha ileriye taşınması, siber tehditlerin etkilerinin azaltılması, ulusal kapasitemizin geliştirilmesi, güvenli bir siber ortamın oluşturulması ve ülkemizin siber güvenlik alanında uluslararası seviyede en üst sıralarda yer alan bir marka olması hedefi ile emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.
“EN BÜYÜK HEDEFLERİMİZDEN BİRİ İMALATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANINI YÜKSELTEBİLMEK”
Ömer Fatih Sayan, bugün her bir kişinin en az bir mobil cihaza sahip olduğunu belirterek, “Kullandığımız bu cihazların standartlara uygunluğu, sağlık ve güvenlik açısından bir risk içermemesi büyük önem arz ediyor. Bakanlık ve BTK olarak sektörümüzde kullanılan ürünlere yönelik gözetim ve denetim faaliyetleri öncelikli konularımız arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
BTK tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim kapsamında rakamlara bakıldığında 2019 yılında; 658 firma, 346 marka ve 1897 model olmak üzere toplam 3 bin 240 denetim gerçekleştirildiğini aktaran Sayan, şu bilgileri verdi:
“2 bine yakın cihaza da EMC, RF, LVD ve SAT testleri uygulandı. Pandemi ile mücadele ettiğimiz 2020 yılında da denetim faaliyetlerimiz daha da arttı. Bugün piyasada satışı yapılan elektronik haberleşme sektörüne yönelik cihazların yüzde 80’inden fazlasını mobil telefon cihazları oluşturuyor. Sadece mobil telefon cihazları açısından son 5 yılı dikkate aldığımızda yılda ortalama 14 milyonun üzerinde mobil telefon cihazının piyasada satıldığını görüyoruz.
Yerli imalat bağlamında baktığımızda BTK tarafından bugüne kadar 100’e yakın firmaya imalatçı takip kodu verildiğini görüyoruz. Takip kodları verilen firmalardan aktif olanlarının 6 tanesi mobil telefon cihaz imalatı yapıyor. Bu piyasada imalatın ithalatı karşılama oranı yüzde 10’ların üzerinde. En büyük hedeflerimizden bir tanesi bu oranı daha da yükseltebilmek.”
“MOBİL CİHAZ KAYIT SİSTEMİ ÖNEMLİ BİR FONKSİYON İCRA EDİYOR”
Sayan, mobil cihazlar ile ilgili kayıp, kaçak ve klonla mücadelede BTK bünyesinde bulunan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin (MCKS) önemli bir fonksiyon icra ettiğini ifade etti.
2020 yılında 20 milyondan fazla cihazın ithalat ve imalat yoluyla sisteme kaydedildiği, 1 milyonun üzerinde de yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt edildiğini aktaran Sayan, şöyle konuştu:
“Özellikle il temsilcilerimizin karşılaştığı ve çözüm aradığı noktalardan biri de klonla mücadele. Bu noktada, bakanlığımız koordinasyonuyla yapılan yasal düzenlemelerle önemli adımlar atıldı. Belirli bir süre kullanılmayan cihazların MCKS’de tespit edilmesi, bu cihazların kara listeye eklenmesi. Önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili neler yapılabilir, bu işi daha etkin hale nasıl getirebiliriz noktasında da beraber çalışmaya devam edeceğimi tekrar hatırlatmak istiyorum. Kayıt dışılıktan kurtulmak ve MCKS’nin en doğru, makul ve vatandaşlarımızın lehine olacak şekilde çalışması ve haksız rekabetin önüne geçilmesi noktasında gelecek bilgi ve birikim anlamlı. 81 ilden gelen arkadaşlarımızın bu konularla ilgili düşüncelerini almak ve buna göre regülasyon uygulamaları yapmak bizim için önemli.”
“ÜLKEMİZİN DAHA DA İLERLEMESİ İÇİN ATILAN HER ÇABANIN DESTEKÇİSİYİZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Kendi teknolojimizi üretirken bu teknolojiler ile kullanıcılara sunulan yerli ve milli hizmet ve içerikleri de geliştirmek zorundayız. Kendi hizmet ve içeriklerimizi geliştirmediğimiz sürece bu veriler başkaları tarafından kullanılıyor, işleniyor ve bunun üzerinden büyük gelirler elde ediliyor.” değerlendirmesini yaparak sözlerini şöyle tamamladı:
“Küresel internet aktörlerinin sunmuş oldukları servislerin yerli alternatifleri var ancak bu alternatifleri çeşitlendirmek ve vatandaşlarımız tarafından tercih edilir hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemiz için hepimizin yapacağı çok şey ver. Yeter ki güç birliği ile yüksek motivasyonla çalışmalarımıza devam edelim.
Ülkemiz insanının güçlü potansiyeli, sarsılmaz azmi ve vatan sevgisi ile daha da güçlü Türkiye için yolumuza devam ediyoruz. Vatandaşımızın refahı, ülkemizin daha da ilerlemesi için atılan her türlü çabanın destekçisiyiz. Yenilik ve fırsatları vatandaşımızın kullanımına en güvenli biçimde sunmak için işbirliği için de hepimizin üzerine düşeni yapacağına inancım tam.”
Kaynak: Haber7
ÖNE ÇIKANLAR
-
GENEL18 saat önce
12 ilde düğmeye basıldı… Büyük operasyon
-
GENEL15 saat önce
Milli Savunma Bakanı Akar Bağdat’da
-
GÜNDEM18 saat önce
Erdoğan, Selçuk Özdağ’ı arayıp ‘Neler oluyor’ diye sordu
-
GENEL18 saat önce
Biden ilk gününde ne yapacak? (Yol haritası ortaya çıktı)
-
GENEL18 saat önce
ABD’ye gitmeye çalışan göçmenlere sert müdahale
-
SPOR15 saat önce
Beşiktaş aradığı stoperi buldu!
-
KÜLTÜR SANAT15 saat önce
25. İstanbul Tiyatro Festivali’nde proje başvuruları başladı
-
GENEL15 saat önce
Trump’tan Beyaz Saray’daki son karar: Yaklaşık 100 kişiye af çıkaracak