POLİTİKA
Bakan Akar’dan Gence açıklaması: Kanları yerde kalmayacak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile telefonda görüştü.
Görüşmede, Azerbaycan’ın işgal …
Yayınlanma tarihi
3 ay önce-

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile telefonda görüştü.
Görüşmede, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik başlattığı harekatta gelinen son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Ermenistan’ın Gence’ye gerçekleştirdiği ve sivillerin hayatını kaybettiği saldırıyı kınayan Akar, “Ermenistan yine çocuk, kadın ve yaşlı demeden Azerbaycanlı kardeşlerimizi katletmiştir. Ermenistan savaş suçu işlemeye, ‘ateşkes’, ‘müzakere’ çağrısı yapanlar ise bu saldırıları uzaktan izlemeye devam etmektedir. Sivillere yönelik balistik füzelerle yapılan saldırıların emrini verenler mutlaka bunun hesabını verecek, bu vahşete sessiz kalanları da tarih asla affetmeyecektir” ifadelerini kullandı.
“KANLARI YERDE KALMAYACAK”
Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin hayatını kaybeden sivil halkın kanlarını yerde bırakmayacağına yönelik inancını dile getiren Akar, “Toprak bütünlüğünü koruma, öz topraklarına kavuşma mücadelesinde Azerbaycan Türk kardeşlerimizin yanında olmaya, haklı davalarında tüm imkanlarımızla onları desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Fuzuli kentinin işgalden kurtarılmasından, sivil yerleşim yerlerini ateş altına alan Ermenistan’a ait iki SU-25 savaş uçağının düşürülmesinden dolayı Azerbaycan Ordusu’nu da tebrik eden Akar, tüm şehitlere saldırılarda hayatını kaybeden Azerbaycan Türklerine Allah’tan rahmet diledi, yaralılara şifa dileklerini de iletti.
Kaynak: Haber7
Benzer Haberler
-
Başkan Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak Dağlık Karabağ konusunda bilgi verdi
-
Bakan Akar Aliyev’le görüştü! Nahçıvan açıklaması
-
Koronavirüse rağmen Türk dış politikası 2020’de de hız kesmedi
-
Sözcü Aksoy: Ermenistan’ın saldırıları, ateşkes rejiminin ihlalidir
-
Son dakika: Başkan Erdoğan yeni kararları açıkladı! Kira müjdesi ve 4 günlük kısıtlama kararı
-
Ermenistan ateşkes ihlali
POLİTİKA
5 yıl sonra bir ilk: Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri başladı
Türkiye ve Yunanistan heyetleri, iki ülke arasında kronikleşen sorun başlıkları için yaklaşık 5 yıl aradan sonra yeniden istikşafi görüşmeler …
Yayınlanma tarihi
18 saat önce-
25 Ocak 2021
Türkiye ve Yunanistan heyetleri, iki ülke arasında kronikleşen sorun başlıkları için yaklaşık 5 yıl aradan sonra yeniden istikşafi görüşmeler için İstanbul’da bir araya geldi. En son 1 Mart 2016 yılında Atina’da olan istikşafi görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. Görüşmelerde Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes de yer alıyor. Tüm gün sürmesi planlanan görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleşiyor

Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunlar görüşülecek
Görüşmelerde Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunlar ele alınacak. Ege sorunlarının uluslararası hukuka uygun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanan Türkiye, Yunanistan’la Ege’de başlıca kara suları, kıta sahanlığı, adaların silahsızlandırılması, coğrafi formasyonların yasal statüsü, ulusal hava sahasının genişliği alanlarında yaşadığı anlaşmazlıkların bir bütün olarak ele alınması istediğini her fırsatta vurguluyor.
Kıbrıs konusu da masada
Türkiye’nin Doğu Akdeniz konferansı ile KKTC’nin burada yer almasının gündeme getirilmesi bekleniyor. İstikşafi görüşmelerde yaşanan son Navteks, notam krizleri de gözden geçirilecek. Batı Trakya Türklerinin sorunları, adaların karasuları uzunluğu, hava sahası genişlikleri, Yunanistan’ın adalar üzerinden münhasır ekonomik bölge talepleri, KKTC’nin yok sayılarak Rum Kesimi’nin GKRY’nin Kıbrıs’ın tamamına hakimmiş gibi attığı adımlar da görüşmelerde masaya gelecek konular.
Kaynak: Yeni ŞAFAK
POLİTİKA
Tamir mesajına diyalog çağrısı
ABD’de yeni başkanın göreve başlamasıyla gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan ile Joe Biden arasında gerçekleşecek ilk temasa …
Yayınlanma tarihi
4 gün önce-
22 Ocak 2021
ABD’de yeni başkanın göreve başlamasıyla gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan ile Joe Biden arasında gerçekleşecek ilk temasa çevrildi. Dış politikada küreselci yaklaşımı, Biden’ın ilk mesajlarına da yansıdı. Biden dış ilişkilere yönelik, “Müttefiklerimizle ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve yeniden dünya ile iletişime geçeceğiz. Barış, ilerleme ve güvenlik için çok güçlü bir ortak olacağız” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE NOT ETTİ
ENGELLER ÖNGÖRÜLEBİLİYOR
Türkiye, ABD ile yaşanan sorunların çözümünde “diyalog” mekanizmalarını önceliyor. 2021’de “yeni sayfa açalım” çağrısı ardından Türkiye-AB ilişkilerinde önemli yumuşama sinyalleri gelmeye başlamıştı. Aynı çağrı, ABD’nin yeni yönetimine de yapıldı. Ancak Ankara, ABD ile yaşanan sorunların Biden yönetimi ile bir anda aşılması beklentisinde değil. Biden başta olmak üzere yönetim kademelerine gelecek isimlerin büyük kısmı, Obama döneminde birlikte çalışılan isimlerden oluşuyor ve bu konuda çıkabilecek olası engeller öngörülebiliyor.
ÖN YARGI OLMADAN ÇABA GÖSTERİLECEK
Kaynak: Yeni ŞAFAK
POLİTİKA
Joe Biden’ın Türkiye ve Erdoğan ile yaşadığı krizler, gerilimler, sorunlar
Haber7 / Erkan Talu 20 Kasım 1942 yılında Pennsylvania’da dünyaya gelen 78 yaşındaki Joe Biden, ABD siyasetinin çok uzun süredir içinde olan …
Yayınlanma tarihi
5 gün önce-
21 Ocak 2021
Haber7 / Erkan Talu
20 Kasım 1942 yılında Pennsylvania’da dünyaya gelen 78 yaşındaki Joe Biden, ABD siyasetinin çok uzun süredir içinde olan aktif bir isim. Daha 29 yaşındayken Delaware eyaletinden seçimlere giren Biden, ülke tarihinin en genç 6’ıncı senatörü oldu. 1973-2009 yılları arasında aralıksız olarak Senato’da yer alan Biden, 2008’de Barack Obama’nın başkanlık yarışını kazanmasıyla Başkan Yardımcısı oldu. İki dönem yani 2009 ile 2017 yılları arasında Obama’nın yardımcılığını yapan Biden, 2017’de bu görevi Mike Pence’e devretmek zorunda kalmıştı.
“Tarihin en genç ABD başkanı olacağım” mottosuyla siyasete giren, ancak “tarihin en yaşlı ABD başkanı” olan 78 yaşındaki Biden, 3 Kasım 2020’deki seçimlerde rakibi Trump’ı devirerek ülkenin 46. başkanı oldu.
BIDEN’IN TÜRKİYE’YE BAKIŞI
Hem senatörlük hem de başkan yardımcılığı yaptığı dönemde, Türkiye ile ilgili çıkışlarıyla ön plan çıktı. Uzun süre Senato’nun Dış İlişkiler Komisyonu’nda yer alan ve bir dönem Başkan olarak da görev yapan Biden, Ermeni lobisine yakınlığıyla göze çarpıyor. Zaman zaman sözde Ermeni Soykırımına destek veren Biden, başkan adaylığı belli olduktan sonra ise, “Eğer seçilirsem soykırımı tanıyan tasarıyı destekleyeceğim” demişti. Biden’ın bu açıklamayı yaptığı dönemde, ABD Senato’su sözde soykırımı kabul etmiş, ancak Trump bu tasarıyı onaylamıştı.
1974 AMBARGOSUNDA ÖN SAFTA YER ALMIŞTI
Türkiye’nin 1974’te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı sonrası uygulanan ambargoya ciddi destek vererek, silah ambargosu kararını masaya getiren senatörler arasında yer almıştı.
1999 YILINDA TÜRKİYE’YE YARDIM PAKETİNİ VETO ETMİŞTİ
Biden, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda olduğu dönemlerde Kıbrıs Sorunu’nun çözülememesinden Türkiye’yi sorumlu tutan açıklamalar yapmıştı. 1999 yılında da Türkiye’ye yönelik 5 milyar dolarlık yardım paketinin serbest bırakılmasını, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı sıfatıyla veto etmişti.
4 KERE TÜRKİYE’YE GELDİ
ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye tam 4 kez ziyarette bulundu. Biden’ın ziyaretlerinin tamamı, başkan yardımcılığını yürüttüğü 8 yıl içerisinde gerçekleşti.
Türkiye’ye ilk kez 2011 yılında gelen Biden, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmüş ve Arap Baharı’nı masaya yatırmıştı.
İkinci ziyaretini ise, Erdoğan cumhurbaşkanı olduktan bir ay sonra gerçekleştirmişti. Kasım 2014’te yapılan görüşmede, DAEŞ tehdidi ve ABD’nin bölgede başlattığı operasyonlar konuşulmuştu.
Üçüncü ziyaret 2016 yılında oldu. Türkiye o dönem DAEŞ’la Mücadele Koalisyonuna dahil olmuş ve ülkede üslerin ABD tarafından kullanılmasına izin verilmişti.
Biden son ve dördüncü ziyaretini, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptı. Darbe girişiminin ardından ağustos ayında Ankara’ya gelen Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, “Darbe girişimine ilişkin ABD’nin önceden haberinin olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz” demişti.
İKİ KERE ERDOĞAN’DAN ÖZÜR DİLEDİ
Ekim 2014’te Harvard Kennedy School’da yaptığı bir konuşmada Biden, Türkiye’nin Esad’ı devirmek için DAEŞ’e silah ve para desteği verdiğini iddia etmişti. Türkiye’nin büyük tepkisini çeken Biden, daha sonra Erdoğan’ı arayarak sözlerinden dolayı özür dilemişti.
Biden’ın ikinci özrü ise 15 Temmuz darbe girişiminde sonra gelmişti. Kalkışmadan 1 ay sonra Türkiye’ye gelen Biden, “Amerikan halkı sizin yanınızda. Obama, Erdoğan’ı arayan ilk insanlardan biri oldu. Ancak yine de özür dilemek istiyorum. Keşke daha erken buraya gelebilseydim. Ancak Sayın Erdoğan, halkınıza büyük hayranlık duyuyoruz ve bu zorluklara göğüs germe biçiminize hayranlık duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
“ERDOĞAN’I YENMEK İÇİN MUHALEFETE DESTEK ÇIKALIM” DEDİ
2020 Ocak’ında New York Times (NYT) gazetesinin yayın kuruluna konuşan Biden, burada yaptığı açıklamada muhalefete destek verip Erdoğan’ı seçimle göndermeden bahsetmiş ve sözleri iki ülke arasında krize neden olmuştu: “Bence yapmamız gereken farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefet liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Muhalefetle doğrudan iletişimde olup Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, seçimle.”
DAĞLIK KARABAĞ, DOĞU AKDENİZ VE AYASOFYA KONULARINDA TÜRKİYE’NİN KARŞISINDA YER ALDI
Ayasofya’nın Temmuz ayında cami olarak tekrar ibadete açılması da Biden’ın Türkiye ile ilgili karşı çıktığı konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu kararından dönmesi çağrısı yapan Biden, “Ayasofya pek çok inançtan insan için çok değerli bir kutsal mekan ve mimari bir harika. 85 yıldır müze olması sayesinde dünya genelindeki insanlara ziyaret etme, hayranlık duyma ve dua etme şansı tanıyordu. 1985’ten bu yana da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeydi. Türk Hükümeti’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararından büyük üzüntü duydum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kararından dönmesi ve bu değerli yerin müze statüsünü koruması çağrısı yapıyorum” sözleriyle seslenmişti.
Benzer şekilde, Doğu Akdeniz’deki Türkiye-Yunanistan gerginliğine ilişkin yine Türkiye’yi suçlayan Biden, Dağlık Karabağ konusunda başkan yardımcısı Kamala Harris ile yaptıkları ortak açıklamada, “Türkiye’yi Azerbaycan’a silah göndererek çatışmaları körüklemekle” suçlamıştı.
“BAŞKAN” SIFATIYLA ALACAĞI TAVIR MERAK KONUSU
Tüm bu negatif söylemlere rağmen, Biden’ın seçim öncesindeki Türkiye’ye yönelik açıklamalarının başkan seçilmesi durumunda politikaya ne şekilde dönüşeceğini görmek için beklemek gerekiyor.
Kaynak: Haber7
ÖNE ÇIKANLAR
-
GÜNDEM18 saat önce
Ebubekir Şahin yeniden RTÜK başkanı seçildi
-
GENEL18 saat önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP’de tek adamcağız yönetimi var
-
POLİTİKA18 saat önce
5 yıl sonra bir ilk: Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri başladı
-
GENEL14 saat önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ’da: Altı ay içinde konutlar tamamlanacak
-
GÜNDEM14 saat önce
Bakan Çavuşoğlu: Korsanlar henüz temas kurmadı